'Grote coalitie' stap dichterbij in Duitsland

Redactie

Een 'grote coalitie' van CDU/CSU en SPD in Duitsland is donderdag een stap dichterbij gekomen. Verkennende besprekingen hebben aangegeven dat de twee blokken 'voldoende punten van overeenstemming kunnen ontwikkelen om ons land vier jaar met succes te regeren, heeft algemeen secretaris van de CDU Hermann Gröhe donderdag gezegd.

Ook Sigmar Gabriel van de SPD doet het congres van de partij de aanbeveling om formele coalitieonderhandelingen te beginnen. Als de twee blokken het eens worden, wil Gabriel het resultaat ter goedkeuring aan de voltallige partij voorleggen.

De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel heeft de verkiezingen van 22 september gewonnen, maar geen meerderheid behaald in de Bondsdag. Merkel wil woensdag formele coalitiebesprekingen beginnen met de SPD, die op ruime afstand als tweede eindigde. CDU/CSU heeft ook de Groenen gepolst, die echter woensdag besloten af te zien van een coalitie.

In haar eerste termijn, van 2005 tot 2009, voerde Merkel ook al een grote coalitie aan. De SPD heeft aan die samenwerking geen beste herinneringen; bij de volgende verkiezingen leed zij een gevoelige nederlaag en die prijs wil de partij niet nog eens betalen.

Een speerpunt van de SPD is de invoering van een verplicht landelijk minimumloon van 8,50 euro per uur. Het blok van Merkel wil afspraken over een minimumloon per sector en per regio. Gröhe stelt dat beide partijen 'het streven naar een verstandige minimumloonregeling gemeen hebben'.

De SPD wil ook hogere belastingen voor de hoge inkomens. CDU/CSU is tegen, omdat dit de economie zou schaden.