Leersummer (77) weer veroordeeld voor pesten buren

Redactie

Een 77-jarige man uit Leersum heeft donderdag een voorwaardelijke celstraf van een maand gekregen voor het belagen van zijn buren. Ook moet hij van de rechtbank in Utrecht een boete van 4500 euro die hij eerder voorwaardelijk kreeg opgelegd nu toch betalen.

De straf valt lager uit dan de celstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, die tegen de man was geëist. De man, ook wel bekend als het monster van Leersum, is al vaker veroordeeld voor strafbare feiten die hij pleegde rondom de ruzie die begon met een conflict over het recht van overpad. Dit keer maakte hij foto's van zijn buren. Ook verstuurde hij twee brieven naar de gemeente waarin hij zijn buurman uitmaakte voor pathologische leugenaar.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de buurman zelf al lange tijd opnames maakt van de woning van de 77-jarige man. Daarnaast proberen beide partijen met hulp van een mediator tot een oplossing te komen. De rechtbank stelt het belangrijk te vinden dat de beide partijen 'nu eindelijk' zoeken naar een definitieve oplossing. Verder vindt de rechtbank dat de capriolen die de Leersummer dit keer heeft uitgehaald niet ernstig genoeg voor een celstraf.

De boete die de bejaarde man nu moet betalen was hem eerder voorwaardelijk opgelegd. Verder heeft de rechtbank de proeftijd van een eerder opgelegde straf verlengd van twee naar drie jaar. Dit betekent dat als de man in die periode opnieuw een strafbaar feit pleegt, hij alsnog een voorwaardelijke gevangenisstraf van 166 dagen uit moet zitten.