Verhaeren krijgt rol in zoektocht opvolger

Frank (franklop)

Jacco Verhaeren wordt na zijn vertrek als technisch directeur van de Nederlandse zwembond KNZB actief betrokken bij de zoektocht naar zijn opvolger. "Het is niet zo dat ik over mijn graf heen ga regeren. We bekijken gewoon in gezamenlijkheid naar de beste oplossingen. Daar is ook NOCNSF bij betrokken."

Verhaeren, die de nieuwe hoofdtrainer wordt van Australië, wil de KNZB met een goed gevoel verlaten. "Iedereen heeft er belang bij als de opvolging zo goed mogelijk wordt ingevuld. Zwemmen is als sport een goede melkkoe voor NOCNSF. De komende tweeënhalve maand ga ik gebruiken om voor een goede overdracht te zorgen."

Mogelijk is in de nabije toekomst ook een rol weggelegd voor Pieter van den Hoogenband. "Pieter is geen technisch directeur en ook geen coach", zegt Verhaeren over zijn voormalige pupil. "Maar het zou wel mijn advies zijn om zijn ervaring in te zetten, in welke rol dan ook."

De KNZB wil van de zoektocht naar een nieuwe technische man geen haastklus maken. "Zorgvuldigheid is nu van het grootste belang",zegt directeur Jan Kossen. "We gaan op zoek naar de beste kandidaat om de functie in te vullen. Pas als we een profielschets hebben, kunnen we gaan zoeken."

Verhaeren had bij de KNZB nog een contract tot de Olympische Spelen van 2016. Toch heeft Kossen geen moment overwogen de overstap van de voormalig bondstrainer te dwarsbomen. "Soms komt er in het leven een kans voorbij die je moet pakken. Ik was bijna boos op hem geworden als hij níét was gegaan."