Tour doet volgend jaar ook België aan

Frank (franklop)

De Tour de France trekt volgend jaar ook door België. Dat heeft de Belgische oud-premier Yves Leterme, die zich heeft ingezet voor de komst van de rittenkoers naar Ieper donderdag bevestigd aan Belgische media. Leterme komt uit Ieper. Waarschijnlijk start de vierde of vijfde rit in de West-Vlaamse stad.

De volledige tourroute wordt woensdag bekendgemaakt in Parijs. De 101e editie van de koers start in het Engelse Leeds. Daar wordt koers gezet naar Harrogate. De dagen erna verplaatst het peloton zich door Engeland naar Sheffield en Londen.

Volgens Belgische media zou de Tour van 2014 in het teken staan van de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. België, Noord-Frankrijk en de Elzas zouden daarom worden aangedaan.

Ieper lag in de Eerste Wereldoorlog aan de frontlinies en werd in drie grote veldslagen grotendeels verwoest. De Menenpoort in de stad is gewijd aan de nog altijd vermiste Britse doden van de oorlog en iedere avond wordt er door een lid van de vrijwillige brandweer de Last Post, een militair signaal, gespeeld.