Werkstraf voor terroristische dreigvideo

Redactie

De twee Curaçaose broers die een dreigvideo op YouTube hadden gezet kort na de moord op politicus Helmin Wiels, zijn woensdag veroordeeld tot ieder 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Er was 18 maanden celstraf geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Ze blijven 3 jaar onder toezicht van de reclassering. De rechter oordeelde dat het plaatsen van de video als een terroristisch misdrijf kan worden beschouwd. De broers, van 27 en 19 jaar oud, hadden een dag na de moord op Wiels op 5 mei een video geplaatst waarop een onherkenbaar gemaakte man met vervormde stem en dreigende muziek op de achtergond meer bloedvergieten aankondigde.

De rechter zei dat de broers met de video een "breed publiek op Curaçao op een angstaanjagende manier hebben bedreigd en de zeer sterke gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving aangewakkerd". Volgens de rechter kan de door de verdachte aangerichte maatschappelijke schade het beste worden gecompenseerd door de verdachten onbetaalde arbeid in het algemeen nut te laten verrichten.