Twijfel over echtheid baan Rehwinkel in Spanje

Redactie

Het is nog maar de vraag of de onbetaalde baan waar burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel zijn stad voor verlaat wel bestaat. Hier is nog niets concreets over afgesproken, schrijft het AD woensdag.

Rehwinkel heeft zelf voorgesteld te onderzoeken of hij aan de slag kan als fulltime rampenmanager. Dat zegt een medewerker van het internationaal verbond van gemeenten waar Rehwinkel voor zou gaan werken in de krant. "Wij hebben er ook niets over gepubliceerd omdat er niets concreets is."

Rehwinkel maakte begin deze maand bekend in Rabat benoemd te zijn als Special Representative on Local Government Disaster Management. Dat zou de reden zijn voor zijn plotselinge vertrek eind deze maand.

In Spanje houdt niemand volgens het AD rekening met zijn komst. Ook is er op de langere termijn in Barcelona, waar de organisatie is gevestigd, nog geen bureau of kantoorruimte voor hem beschikbaar. Leden als Rehwinkel zouden hun taken altijd vanuit hun eigen standplaats als burgemeester, wethouder of een andere gemeentelijke functie uitvoeren.

Aan Rehwinkel zou alleen zijn gevraagd de haalbaarheid van het oprichten van een centrum voor voorbereiding en respons bij rampen te beoordelen. Daarvoor zou hij niet naar Barcelona hoeven. Rehwinkel is volgens de krant op vakantie en wil niet inhoudelijk reageren.

De baan bij de organisatie United Cities and Local Governments (UCLG) in Barcelona is onbetaald, daarom eist Rehwinkel wachtgeld op. Dat wekte eerder al woede, omdat de burgemeester uit eigen beweging vertrekt.

Rehwinkel kreeg eerder kritiek na de Facebookrellen in Haren. Critici vonden dat hij eerder had moeten ingrijpen toen bleek dat duizenden jongeren van plan waren onder meer via Groningen naar Haren te komen, maar hij werd pas op de avond van de rellen bij de besluitvorming betrokken. Ook was er kritiek toen de dijken bij de dorpen Woltersum en Wittewierum op springen stonden. Het crisisteam kreeg hem toen niet te pakken.