Nooddamwand op plek ingestorte kademuur

Redactie

Op de plek waar dinsdagmiddag in Utrecht een kademuur instortte wordt een nooddamwand geplaatst. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. De nooddamwand moet de functie van de kademuur, die ervoor moet zorgen dat de straat op zijn plek blijft, overnemen.

De kademuur zorgde ervoor dat bijvoorbeeld de straatstenen op hun plek bleven. "De straat is nu nog afgezet, maar die willen we wel op enig moment weer vrijgeven", legt de woordvoerder uit. Op de omliggende woningen lijkt de ingestorte kademuur weinig effect te hebben. Vooralsnog is geen schade aan woningen ontdekt, maar een extern bureau gaat hier voor de zekerheid nog wel naar kijken.

Het plaatsen van de nooddamwand begint dinsdag zodra de gracht is opgeruimd en kan enkele dagen in beslag nemen. Omwonenden hoeven zolang niet hun huis uit. Ze kunnen wel overlast ervaren, waarschuwt de zegsman. Meetpunten worden opgezet om trillingen die ontstaan bij het plaatsen van de nooddamwand in de gaten te houden. Dat gebeurt bij een dergelijke ingreep altijd, zegt de woordvoerder.

Zo'n twintig meter van de kademuur aan de Bemuurde Weerd Oostzijde stortte dinsdagmiddag in. Daarbij raakte niemand gewond. Een aanhanger en een boom die in het water terechtkwamen zijn weggehaald. Een auto die op een verzakt deel stond is eveneens verwijderd.

Na de instorting zijn ook kademuren in de omgeving geïnspecteerd. Daarbij is niets verontrustend ontdekt. Wel zijn uit voorzorg enkele andere bomen verwijderd.