Gummibeertjesbaron Hans Riegel overleden

anoniem_22072019025900

Hans Riegel, de man die ervoor zorgde dat gummibeertjes en de Duitse snoepfabrikant Haribo al tientallen jaren een hit zijn bij kinderen over de hele wereld, is dinsdag op 90-jarige leeftijd overleden. In een verklaring zei Haribo dat Riegel in Bonn overleed aan hartfalen. Hij was herstellende van een operatie waarbij een goedaardige hersentumor was verwijderd.

Hans Riegel was de zoon van de oprichter van Haribo, die ook Hans Riegel heette. De naam Haribo is een samentrekking van zijn naam en de vestigingsplaats van het bedrijf, Bonn. In 1922 bedacht Riegel sr. het eerste 'dansbeertje' van vruchtengummi. Zijn voorbeeld waren de dansende beren die tijdens jaarmarkten te zien waren. De dansende beren vormden de basis voor de latere Goldbären (gouden beertjes).

Riegel sr. overleed in 1945. Nadat Riegel jr. en zijn broer Paul na de Tweede Wereldoorlog werden vrijgelaten uit gevangenschap begonnen ze aan de wederopbouw van het familiebedrijf. Haribo had kort na de oorlog maar dertig medewerkers, maar naarmate de economie groeide nam het aantal medewerkers ook toe. In 1950 telde het personeelsbestand al duizend mensen.

Paul, die in 2009 overleed, richtte zich vooral op de productie, terwijl Hans de marketing en verkoop voor zijn rekening nam. Hij verzon de slogan 'Haribo macht Kinder froh und Erwachsene ebenso' (Haribo maakt kinderen blij, ouderen horen ook daarbij). Volgens Haribo haalde Hans zijn inspiratie uit tijdschriften en strips voor kinderen. "Ik hou van kinderen. Ze zijn mijn klanten. Ik moet op de hoogte blijven van waar ze op willen knabbelen, wat ze denken en welke taal ze spreken", zei Hans ooit.

In de jaren zestig en zeventig breidde Haribo uit naar Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië en in 1982 werd de oversteek naar de Verenigde Staten gemaakt.

Niet alleen in Duitsland zijn de Goldbären overal te koop, op de meeste vreemde en afgelegen plekken op aarde zijn de gummibeertjes te vinden. "Overal waar ik de afgelopen jaren heen gereisd ben, zijn de Goldbären al lang geweest", zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle dinsdag. Hij prees de prestatie van Riegel dat hij van Haribo een wereldwijd bekend Duits merk heeft gemaakt.

Riegel is zijn hele leven mede-eigenaar van het bedrijf gebleven en hij bleef actief betrokken bij Haribo. Zijn carrière omspande dan ook zeven decennia. In totaal werken bij Haribo nu zesduizend mensen, van wie de helft in Duitsland. In tien Europese landen staan in totaal vijftien fabrieken.