FOK!filmtip van de dag: The Act of Killing (2012)

dekatophetspek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

The Act of Killing

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor The Act of Killing, een zeer indrukwekkende documentaire van Joshua Oppenheimer, die vanavond op Canvas te zien is om 23.10 uur. Documentairemaker Joshua Oppenheimer deed ruim tien jaar onderzoek naar deze doodseskaders, die verantwoordelijk waren voor meer dan 1 miljoen doden na de militaire coup van 1965 in Indonesië. De moordenaars van destijds worden door de filmmakers uitgedaagd om hun verhaal te vertellen door middel van hun favoriete filmfragmenten.

The Act of Killing 1

Bij Indonesië zullen velen aan een soort van tropisch paradijs denken, maar de beelden van Oppenheimer laten een veel minder bekende kant van het grote land zien. De leiders van de moordeskaders worden door velen op handen gedragen en hebben nog steeds een hoge status in de Indonesische maatschappij. Ook is de documentairemaker te gast bij een grote bijeenkomst van de Pancasila Youth, een paramilitaire organisatie die nogal wat overeenkomsten vertoont met de Duitse Hitlerjugend. The Act of Killing werd geproduceerd door Werner Herzog en Errol Morris en laat een zeer confronterend en weerzinwekkend beeld zien van een door en door corrupte en verrotte maatschappij, waar alleen het recht van de sterkste geldt.

The Act of Killing 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!