'Stad moet meebetalen aan beveiliging Joden'

MarcusViridis

De Amsterdamse afdeling van de VVD is van mening dat de stad elk jaar 200.000 euro zou moeten bijdragen aan de beveiliging van de joodse gemeenschap.  Stadsdeel Zuid, waar erg veel joodse gebouwen staan, levert nu al een bijdrage van 135.000 euro.

Volgens VVD-duoraadslid Stefan de Bruijn wordt de joodse gemeenschap voortdurend bedreigd, geïntimideerd en gediscrimineerd. Structurele problemen vragen om structurele oplossingen en daarom wil de VVD dat de gemeente elk jaar een substantieel bedrag bijlegt. De beveiliging van joodse gebouwen, synagogen en scholen kost de hebreeërs elk jaar maar liefst 800.000 euro.  De ouderbijdrage van schoolgaande koters is vaak tussen de 500 en 1000 euro. Dit geld gaat voornamelijk op aan het inhuren van beveiliging.

Geheel volgens de verwachting komen verreweg de meeste bedreigingen en intimidaties uit islamitische  hoek. Vooral jongeren van Marokkaanse afkomst nemen hun antisemitische takenpakket erg serieus. Scheldpartijen zijn inmiddels de normaalste zaak van de wereld, maar bedreigingen en zelfs mishandelingen zijn geen uitzondering.

Emre ünver, raadslid van de PvdA ziet wel iets in het voorstel. Naar eigen zeggen vindt hij de kosten wel hoog, maar gaat hij er serieus mee aan de slag.