Geen proefverlof voor Volkert

Redactie

Volkert van der Graaf mag niet op proefverlof. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bepaald, zo maakte hij vrijdag bekend. Volgens Teeven zou het proefverlof zorgen voor maatschappelijke onrust en zou het een gevaar zijn voor Van der Graaf zelf, zijn familie en de openbare orde.

Teeven zei op een persconferentie dat er een re-integratieplan is opgesteld waarmee Van der Graaf zich binnen de muren van de gevangenis moet voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving. Daarin staan dagactiviteiten die in het teken staan van zijn voorwaardelijke vrijlating in mei volgend jaar.

Van der Graaf krijgt daarbij de ruimte om praktische zaken vanuit zijn cel te organiseren. Daarbij krijgt hij maximaal zes keer de mogelijkheid om in een woning binnen de gevangenismuren te verblijven. Daar mag hij bezoek ontvangen, zonder dat er bewaking bij is.

Teeven moest een nieuw besluit nemen na een uitspraak van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vorige week. Die oordeelde dat een goede terugkeer in de maatschappij van de moordenaar van Pim Fortuyn zwaarder weegt dan maatschappelijke onrust. Volkert van der Graaf zou tegen de beslissing in beroep kunnen gaan bij de RSJ.

Teeven noemde eerder ook gevaar voor de openbare orde, gevaar voor de gedetineerde zelf of gevaar voor de familie van de gedetineerde als reden om het proefverlof te weigeren. RTL Nieuws meldde donderdag op basis van anonieme bronnen al dat Teeven het proefverlof zou weigeren.

Van der Graaf is in 2007 al eens op incidenteel verlof geweest. Dat zou te maken hebben gehad met het overlijden van zijn grootmoeder.

De 44-jarige Van der Graaf zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. In mei heeft hij er twee derde van zijn straf op zitten. Hij kan dan voorwaardelijk vrijkomen.