Nederland gaat agenten niet straffen voor incident

Redactie

De agenten die betrokken waren bij de onterechte arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin worden niet gestraft. Dat herhaalde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdagmiddag. De Russen zeiden vrijdag te verwachten dat de betrokkenen zich moeten verantwoorden.

"Landen met een vriendschappelijke relatie kunnen af en toe tegen een probleem aanlopen", zei Timmermans eerder op de dag al, voordat de reactie van de Russen bekend was. Hij vreest niet voor blijvende schade in de verhouding met de Russen. "Ieder land heeft zo zijn eigen manier met omgaan met strubbelingen in de onderlinge relaties. Wel zei hij dat 'dit niet iets is wat je graag meemaakt tussen twee landen."

De Nederlandse ambassadeur in Rusland Ron van Dartel overhandigde het rapport over de aanhouding van de diplomaat Dmitri Borodin vrijdagochtend op het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou. Die uitleg ging Rusland niet ver genoeg, zo bleek enkele uren later uit een verklaring op de website van het ministerie.

Nederland bood woensdag zijn excuses aan voor de arrestatie van de hoge diplomaat. Diplomaten zijn volgens het Verdrag van Wenen namelijk onschendbaar. Dat de vrouw van Borodin betrokken was bij enkele aanrijdingen en de diplomaat zelf zijn kinderen zou mishandelen - zoals wordt beweerd - doet daarbij niet ter zake.

Minister Timmermans zei eerder deze week dat hij persoonlijk begrip had voor het optreden van de betrokken agenten. Volgens hem handelden ze vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen.