Lek bij blokkeren nummers Vodafone

Redactie

Door een lek bij Vodafone konden telefoons van klanten eenvoudig worden geblokkeerd. Het enige wat nodig was, was een telefoonnummer, meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van eigen onderzoek. Het telecombedrijf bevestigt de fout en heeft maatregelen genomen.

Een nummer blokkeren kon gemakkelijk door een speciaal nummer te bellen en daar een willekeurig nummer van een Vodafone-klant in te voeren. Een bandje vroeg vervolgens of het desbetreffende nummer geblokkeerd moest worden. Er werd geen enkele controlevraag gesteld.

RTL Nieuws blokkeerde naar eigen zeggen op die manier de telefoon van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Vodafone is sinds 2010 de provider van de Tweede Kamer, het kabinet, de ministeries, provincies, gemeenten en andere overheidsdiensten.

Twee jaar geleden moest Vodafone al door het stof toen verslaggevers van Eenvandaag de voicemails van politici wisten te kraken, omdat die standaard beveiligd waren met de code 3333. Het bedrijf beloofde toen het beveiligings- en privacybeleid opnieuw aan het licht te houden.

Vodafone zegt in een verklaring tegen RTL Nieuws dat de mogelijkheid om nummers te blokkeren onmiddellijk is stopgezet. Volgens een woordvoerder wilde het bedrijf het zo makkelijk mogelijk maken voor de klant om bij verlies van een telefoon een nummer zo snel mogelijk te blokkeren.