Bestuur Alitalia stemt over reddingsplan

Redactie

Het bestuur van Alitalia stemt vrijdag over het reddingsplan voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij. Onderdeel is een kapitaalinjectie van vijfhonderd miljoen euro, onder meer van de Italiaanse overheid.

Onder het reddingsplan dat vrijdag wordt besproken door het bestuur zou de overheid 75 miljoen euro gaan bijdragen. In ruil daarvoor zou de staat vijftien procent van de aandelen in de luchtvaartmaatschappij krijgen. Voor 2008 was Alitalia al in staatshanden.

Het Italiaanse postbedrijf kondigde donderdag al aan 75 miljoen euro te willen investeren in Alitalia. Die stap werd verwelkomd door de Italiaanse regering. De samenwerking zou tot synergievoordelen kunnen leiden met Mistral Air, een vrachtonderdeel van het postbedrijf.

Aan de kapitaalinjectie moeten verder huidige aandeelhouders honderdvijftig miljoen euro bijdragen. Tweehonderd miljoen euro moet worden opgehaald in de vorm van bankleningen.

Als de geldinjectie slaagt, zorgt dat er volgens analisten voor dat Alitalia steviger staat in de onderhandelingen met Air France-KLM over een eventuele overname. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij is al voor een kwart eigenaar van Alitalia, dat sinds zijn privatisering een schuld van bijna een miljard euro heeft opgebouwd. Ten tijde van de beursgang probeerde toenmalig president Silvio Berlusconi de maatschappij nog uit buitenlandse handen te houden.