Burgemeester van der Laan heeft prostaatkanker

Redactie

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) heeft prostaatkanker. Dat schrijft hij in een brief aan gemeenteraad. Van der Laan kondigt in zijn brief aan de komende maanden 'zo nu en dan' niet aanwezig te kunnen zijn, omdat hij voor zijn ziekte wordt behandeld.

De burgemeester wordt geholpen in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis Antonie Van Leeuwenhoek. De gevolgen van zijn ziekte op zijn werkzaamheden worden per geval bekeken. Hij verwacht niet dat het zijn dagelijkse functioneren zal belemmeren. Om privacyredenen wil de burgemeester verder geen uitspraken doen over zijn ziekte.

De 58-jarige Van der Laan volgde in 2010 Job Cohen op als burgemeester van Amsterdam. Daarvoor was hij minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV. Na de val van het kabinet kondigde hij aan verder te willen als Tweede Kamerlid, maar hij trok zich terug vanwege zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap.

De geboren Leidenaar zat vanaf 1990 acht jaar in de Amsterdamse gemeenteraad. De laatste vijf jaar werkte hij als fractievoorzitter voor de PvdA. Daarna ging hij zich meer bezighouden met zijn advocatenwerk. Hij is medeoprichter van het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan.

Van der Laan is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Daarnaast heeft hij twee kinderen uit een eerder huwelijk.