Hushovd wint openingsetappe Beijing

heywoodu

Thor Hushovd heeft de eerste etappe in de Tour of Beijing op zijn naam geschreven. In de 190 kilometer lange rit van Shunyi naar Huairou Studio City was de Noor van BMC de sterkste in de massasprint.

Al vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van vier renners met daarin Willem Wauters (Vacansoleil-DCM), Davide Vigano (Lampre-Merida), Sander Cordeel (Lotto-Belisol) en Ryota Nishizono (Champion System). Het kwartet wist een maximale voorsprong van bijna negen minuten bijeen te fietsen, maar het door de sprintersploegen gecontroleerde peloton leek ze nooit een echte kans te gunnen. 

Met een kleine tien kilometer te gaan was de Belg Cordeel het laatste slachtoffer van het jagende peloton, waarna in volle vaart koers werd gezet richting de finish. Waar Orica-GreenEdge het tempo maakte voor Michael Matthews ging de strijd uiteindelijk tussen Luka Mezgec (Argos-Shimano) en Hushovd. De sterke Noor kwam van ver en wist met een fenomenale jump de Sloveen nog te passeren, waardoor hij zijn achtste overwinning van het seizoen pakte.