Begrotingsoverleg vrijdagmiddag hervat

Redactie

Oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP praten vrijdagmiddag weer verder met het kabinet over de begroting van volgend jaar. Donderdag werd tot diep in de nacht overleg gevoerd op het ministerie van Financiën. Premier Mark Rutte (VVD) is nog steeds 'optimistisch over een goede afloop'.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold zijn er 'stappen gezet', maar van een akkoord op hoofdlijnen is nog geen sprake. Wel voelt hij dat er bij alle partijen de 'intentie en urgentie' is om er samen uit te komen.

ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat er nog extra tijd nodig is. "Morgenmiddag en ook morgenavond wordt er opnieuw gepraat", zei hij. Het onderwerp pensioenen ligt niet op tafel. Deze week strandde het pensioenplan van het kabinet in de Eerste Kamer, maar de onderhandelingen met de drie oppositiepartijen gaan alleen maar over de begroting van 2014, verzekerde Slob.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra liet weinig los over de inhoud van de gesprekken. "Er zijn opnieuw stappen gezet." Van zijn vermoeidheid maakte de VVD'er om 03.00 uur geen geheim. "Ik ben eerlijk gezegd wel aan mijn bed toe", zei hij. De hele week gaan de onderhandelingen al tot na middernacht door.

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaf toe vermoeid te zijn. "Maar de sfeer is nog steeds goed. Kees van der Staaij (SGP) is erbij, dus dan valt er wat te lachen." Volgens de bewindsman is er veel werk te doen. "Maar we ploegen ons er doorheen."

"Ik ben nog fit en vrolijk", zei PvdA-leider Diederik Samsom. "Dat is een van de voordelen als je niet veel slaap nodig hebt. Maar dat hebben de anderen ook niet."

Ook Rutte noemde de sfeer 'heel constructief'. "We gaan niet langer door dan noodzakelijk is." Wanneer een akkoord gepresenteerd kan worden kon hij nog niet zeggen.