Nederlandse zonneauto wereldkampioen

MarcusViridis

'We' zijn weer wereldkampioen.  Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft de prestigieuze World Solar Challenge gewonnen. Met hun autootje, de Nuna7, hebben de studenten in een week tijd een slordige 3020 kilometer afgelegd. Hiermee hebben zij hun directe belagers, de prutsers van Tokai University, afgetroefd. Dit team eindigde op een afstand van 22 kilometer achter de glorieuze winnaars.

Het doel van de race is om met een zelf in elkaar geknutselde auto zo efficiënt mogelijk te rijden, volledig op zonne-energie. Wat dat betreft is de plaats van de race goed gekozen: Australië. Deelnemende teams rijden vanaf Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. Zodra het (winnende) team de finishlijn passeert is de race afgelopen en worden de onderlinge afstanden van dat moment bekeken.

Bijzonder knap aan deze prestatie is dat, want sinds dit jaar is een voertuig op vier wielen verplicht. De voorgaande Nuna’s moesten het met drie wieltjes doen. Door deze fundamentele wijziging zagen de studenten zich genoodzaakt om de Nuna7 vanaf nul op te bouwen.

"We hebben die Japanners kapot gereden", liet coureur Leslie Nootenboom  vanochtend op Radio 1 weten. Ondanks dat men tijdens de op een na laatste etappe nog te kampen had met een lekke band, wist men toch de eerste plaats te behouden. De laatste dag probeerden de Japanners de moderne variant van de Jongens van De Wit nog bij te halen, maar tijdens die poging maakte men teveel snelheid en hebben ze hun batterijen helemaal leeg gereden. Die laatste dag scheen er niet veel zon.

Het team uit Delft heeft al zeven keer eerder meegedaan aan de World Solar Challenge. Daarvan won men er vier. Een snelle berekening leert dat dit de vijfde wereldtitel is.

Het tukkerse team van Solar Team Enschede heeft het ook meer dan geweldige gedaan. Hun Red Engine zorgt voor een behoorlijk Nederlands podium door op de derde plek te eindigen.