Turnbond Italië distantieert zich van racisme

Boris (borisz)

De Italiaanse turnbond heeft zich donderdag uitgesproken tegen racistische commentaren die een van zijn atleten heeft gedaan. Carlotta Ferlito had zondag na haar balkoefening op het WK gezegd dat ze volgende keer haar huid zwart zou maken zodat ze ook kon winnen. Op Twitter bood ze dinsdag al haar verontschuldigingen aan.

Omdat uitspraken van een woordvoerder van de Italiaanse bond ook als racistisch werden gezien, vroeg de Amerikaans turnbond de Italianen om opheldering. Voorzitter Riccardo Agabio liet donderdag weten 'iedere vorm van racisme en discriminatie' af te keuren.

Ferlito werd afgelopen weekeinde vijfde op de evenwichtsbalk. De Amerikaanse Simone Biles, die een donkere huidskleur heeft, pakte het brons. Ferlito vertelde later lachend dat ze tegen haar landgenote Vanessa Ferrari, de nummer vier op de balk, de gewraakte uitspraak had gedaan.

Biles won eerder afgelopen week de meerkamptitel in Antwerpen. Zij was de eerste zwarte wereldkampioene op de meerkamp. vorig jaar werd haar landgenote Gabby Douglas al de eerste zwarte olympisch kampioene op de meerkamp.