'Herzie aanklacht activisten'

Redactie

De Russische mensenrechtenraad gaat de aanklagers vragen de aanklacht voor piraterij tegen de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise te heroverwegen. De aanklacht voor piraterij is volgens hoofd van de raad Michaïl Fedotov ongegrond, meldt het Russische persbureau Interfax donderdag.

Fedotov zei vorige week al dat er is geen enkele aanleiding is om de dertig activisten te vervolgen voor piraterij, waar in Rusland maximaal vijftien jaar cel voor staat. Onder de opvarenden zijn ook twee Nederlanders.

De opvarenden protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. De ijsbreker, die onder Nederlandse vlag vaart, werd geënterd door de kustwacht en vervolgens op sleeptrouw naar Moermansk genomen.

Een van het Russische Onderzoekscomité zei woensdag nog dat op het schip vermoedelijk drugs zijn gevonden. Het zou gaan om morfine en delen van de papaverplant waarvan drugs kunnen worden gemaakt. Greenpeace liet in een reactie weten dat er geen drugs aan boord van het schip waren anders dan voor medicinale doeleinden.