Federer blaast opnieuw vroege aftocht

Rosario

Roger Federer heeft dit jaar voor de zoveelste keer vroeg een toernooi verlaten. De Zwitser was door de vele fouten in zijn spel niet opgewassen tegen de Fransman Gaël Monfils. Federer had in zeven voorgaande ontmoetingen met Monfils slechts één keer verloren.

Monfils brak Federer meteen in diens eerste servicegame en hield die break voorsprong tot het einde van de set vol; 6-4. In de beruchte zevende game van de tweede set werd Federer ook als eerste gebroken, maar ditmaal repareerde de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar zijn achterstand meteen.

In de tiebreak kwam Monfils door een domme fout van Federer nog op een 5-3 voorsprong, maar de Fransman gaf de volgende drie punten zelf weer weg, waardoor Federer de set met 7-6 binnensleepte.

De derde set moest dan ook de beslissing brengen, en na een lange vierde game gaf Federer uiteindelijk als eerste prijs. Ondanks een aantal breekpunten voor zowel Federer als Monfils, behielden beide mannen daarna hun service, waardoor Monfils na de 6-3 setstand lachend aan het net kon verschijnen.

Voor Federer is dit verlies een zoveelste relatief vroege aftocht. De voormalig nummer één van de wereld stond dit jaar slechts in twee finales en won maar één titel. Bovendien verliest de Zwitser, die wel wordt gezien als de grootste tennisser aller tijden, steeds vaker van veel lager geplaatste spelers.