Proces extreemrechtse revolutionairen hervat

Ser_Ciappelletto

In het Vlaamse Dendermonde is vandaag het proces tegen zeventien extreemrechtse revolutionairen hervat. De mannen, leden van de groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET), werden al in 2006 opgepakt en worden verdacht van verschillende vergrijpen, waaronder terrorisme en bendevorming.

Concreet zouden de BBET'ers een plan beraamd hebben om twee prominente Belgen te vermoorden. Door Abou Jahjah, toenmalig leider van de Arabisch-Europese Liga, en Filip Dewinter, toenmalig leider van het extreemrechtse Vlaams Belang, te vermoorden, hoopten ze een rassenoorlog en een daarop volgende 'blanke revolutie' te ontketenen.

De Belgische politie stak daar in 2006 echter een stokje voor. Bij een twintigtal doorzoekingen, onder meer op twee legerbases, werd een grote hoeveelheid wapens ontdekt. De mannen werden gearresteerd en in 2011 aangeklaagd. Door een conflict over jurisdictie en een zieke rechter kan het proces nu pas voortgezet worden.

De leider van BBET kijkt tegen acht jaar celstraf aan, de overige leden kunnen tot drie jaar celstraf krijgen. Daarnaast heet Abou Jahjah zich burgerlijke partij gesteld, wat betekent dat hij meent schade te hebben ondervonden door de misdaad en daarvoor een schadevergoeding wil.