Rechtszaak Badr Hari mogelijk uitgesteld na lek

Redactie

Het proces tegen Badr Hari wordt mogelijk uitgesteld omdat het strafdossier bij de media terecht is gekomen. Onlangs bleek dat een kopie in handen is gekomen van het tv-programma Brandpunt Reporter. Als maandag nog niet duidelijk is wie hierachter zit, wordt de zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft de officier van justitie maandag gezegd bij het begin van de strafzaak.

Hari's verdediging deed 25 september aangifte van schending van het ambtsgeheim. Sindsdien doet de Rijksrecherche met de 'grootst mogelijke spoed' onderzoek naar het lek. Inmiddels zijn diverse betrokkenen gehoord, maar het lek is nog niet boven. Het Openbaar Ministerie betreurt de gang van zaken.

Onduidelijk is overigens of iemand van politie of justitie het ambtsgeheim heeft geschonden. Het onderzoek wordt met 'volle kracht' voortgezet. Pas als de uitkomst bekend is formuleert het OM een strafeis tegen de kickbokser. De officier zei dat het onderzoek mogelijk op tijd klaar is. Anders wordt de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.

Uit het televisieprogramma bleek dat de politie steken heeft laten vallen bij het onderzoek naar de molestatie van zakenman Koen Everink in de Amsterdam Arena, vorig jaar juli. Badr Hari en een medeverdachte is poging tot doodslag ten laste gelegd voor deze mishandeling.

De advocaat van medeverdachte Ferhat Y., Marijn Zuketto had ook vragen over de uitzending, met name over een foto die daarin werd getoond. Het gaat volgens hem om een foto van een toiletbril in de skybox in de Arena, met roodbruine spatten. Hij wil onder meer weten wie de foto heeft gemaakt en waarom hij die niet heeft.

Hari's advocaat Benedicte Ficq vroeg zich af waarom meer dan 170 verbalisanten toegang hebben gehad tot (delen van) het onderzoek, dat 2800 pagina's telt. Zij gaf aan dat het dan wel heel lastig wordt om de bron van de 'extreme lekkage' te vinden. Zij vindt het 'heel ernstig' dat het dossier naar buiten is gekomen, mede omdat er veel privacygevoelige informatie in staat.

Ook Ficq ging in op de foto van het toilet. Zij vermoedt dat die door de politie met opzet is onthouden aan de verdediging, maar mogelijk ook aan het OM en de rechtbank. Zij wil dat de Rijksrecherche ook onderzoek doet naar de gang van zaken rond de foto. Zij kondigde aan de rechtbank te gaan vragen het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Als dat wordt gehonoreerd, gaat Hari vrijuit.

Het OM stelt dat de mogelijkheid dat de foto niet door de politie maar door derden is gemaakt 'zeer reeel' is. Uit het dossier zou blijken dat meer aanwezigen op de bewust avond foto's maakten. De foto met de bloedspatten is onbekend bij het OM, evenals de herkomst en maker.