'Bezuinigingen niet fataal voor publieken'

Redactie

De bezuinigingen hoeven de publieke omroep niet de das om te doen. De omroep kan er juist sterker van worden, met een scherper profiel dan nu. Dat heeft staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker (VVD) donderdag gezegd tijdens het debat over de bezuinigingen op de omroep. "De publieke omroep moet programma's maken die iets toevoegen."

"Ook ik ben een voorstander van een sterke publieke omroep", zei Dekker. Maar om zo'n sterke omroep te houden, moet de organisatie veranderen. Door te veranderen wordt de omroep in de toekomst alleen maar sterker, zei hij. Tegenstanders van de bezuinigingen vrezen juist dat een 'brede' publieke omroep verdwijnt en dat in de toekomst alleen nog programma's kunnen worden gemaakt voor een kleine elite.

"Ik ben gewoon een voorstander van een brede publieke omroep", zei Dekker, die zich weinig kan voorstellen bij een 'smalle omroep' die alleen nieuws en culturele programma's uitzendt. "Maar ik denk wel dat het een publieke omroep kan zijn met een veel scherper profiel dan nu."

Dat betekent dat een discussie moet worden gevoerd over wat 'belangrijke onderscheidende programma's' zijn die een plek moeten krijgen bij de publieke omroep. Dan gaat het om programma's die kwaliteit hebben, mensen tot nadenken aanzetten, informatief en educatief zijn.

"Ik denk dat we met zijn allen ook wel eens programma's zien waarvan we kunnen afvragen: hebben we die niet al eens eerder gezien bij de commerciëlen?", zei Dekker. "Je kunt je afvragen welk publiek belang die programma's dienen."

Dekker wil in totaal honderd miljoen euro extra bezuinigen op de publieke omroep. Hij benadrukte dat die bezuiniging ook is ingegeven door de economische crisis en de noodzaak om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Daar moet ook de publieke omroep een steentje aan bijdragen. Behalve door te snijden in de programma's kan de omroep ook besparen door meer efficiency. Door als omroep meer eigen inkomsten te genereren, kunnen de bezuinigingen bovendien worden verzacht, aldus de staatssecretaris.