Grote bloembollengift voor Rusland

Redactie

Rusland heeft van de Nederlandse bloembollensector ruim een half miljoen bloembollen gekregen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) overhandigde de bollen voor tulpen, hyacinten, narcissen, lelies en krokussen donderdag aan de directie van het Peterhofpaleis, een groot paleizen- en tuinencomplex bij Sint-Petersburg.

Het gaat volgens het ministerie van Economische Zaken om de grootste gift in de geschiedenis van de tuinbouw. Volgens de staatssecretaris is de Nederlandse sierteelt in Rusland 'populairder dan ooit', met een groei van dertig procent vorig jaar.

Dijksma is met vertegenwoordigers uit de agrarische sector in Rusland om de agrarische handel met het land te bevorderen. "De bloemengift staat symbool voor de belangrijke handelsrelatie die Nederland als agrarisch wereldspeler heeft met Rusland", aldus Dijksma.

Rusland toonde zich woensdag nog bezorgd over bloemen die uit Nederland het land binnenkomen. De bloemen en planten zijn volgens de inspectiedienst Rosselchoznadzor besmet met de Californische trips, een klein insect dat gaatjes in bladeren prikt. Van een importverbod is nog geen sprake.

De Russen klaagden ook al over de manier waarop Nederland melk en kaas inspecteert. Of Rusland echt problemen met Nederlandse planten en zuivel heeft is maar de vraag. Mogelijk gebruikt het land de beschuldigingen als diplomatiek wapen omdat de relatie met Nederland momenteel onder druk staat.