'Hutspotwestern' Martin Koolhoven stap dichterbij

dekatophetspek

Martin Koolhoven is een belangrijke stap dichter bij het maken van zijn western Brimstone. De film, een Nederlandse kijk op het westerngenre, krijgt van het Nederlands Filmfonds een extra bijdrage van 750 duizend euro. "Ik ben heel blij met deze steun in de rug", zegt Koolhoven tegen Novum Nieuws. "Je kunt pas fatsoenlijk in het buitenland financieren als je in Nederland je zaken op orde hebt. Het lijkt er nu op dat alles loopt."

"De term 'hutspotwestern' is eigenlijk te vrolijk, want waar The Unforgiven van Clint Eastwood ophield, begin ik", zegt Koolhoven over de film waarmee Eastwood wilde afrekenen met zijn verleden als acteur in Amerikaanse westerns. "Geloof me, het wordt echt een thriller. En een Nederlandse western is echt iets nieuws."

Brimstone, een coproductie van vijf landen, is een westernthriller over een negentiende-eeuwse vrouw wier leven, en dat van de leden van haar gezin, op het spel komt te staan als een sinistere dominee ten tonele verschijnt. "Ons geloof, dat we ook naar Amerika hebben gebracht, staat centraal", zegt Koolhoven. Het publiek mag daarom een uitermate duistere western verwachten, zonder heldhaftige revolverhelden.

De regisseur, die ook het scenario schreef, wil volgend jaar beginnen met opnames en zowel Nederlandse als buitenlandse acteurs gebruiken. Naar locaties wordt nog gezocht.

Ook Beyond Sleep, de boekverfilming van Nooit Meer Slapen van W.F. Hermans, komt in aanmerking voor de subsidie. Boudewijn Koole schreef het scenario en is ook de beoogd regisseur. Het verhaal vertelt over een geoloog die op de Noord-Europese toendra op zoek is naar een uit de hemel gevallen steen. Alleen, zoekend en uiteindelijk gewond, heeft hij pas succes als de waanzin nabij is.


'Hutspotwestern' Martin Koolhoven stap dichterbij (Foto: Novum)