Oppositie in senaat kraakt pensioenplannen

Redactie

Het kabinet moet de plannen voor verlaging van de belastingvrije pensioenopbouw van tafel halen. Dat heeft CDA-senator Wopke Hoekstra dinsdag gezegd tijdens het debat in de Eerste Kamer over de pensioenplannen. Ook D66 en ChristenUnie toonden zich zoals verwacht uiterst kritisch.

"De lijst met bezwaren is lang en fundamenteel", zei Hoekstra. "Ik wil het kabinet in overweging geven de voorstellen in te trekken, en niet te proberen te repareren wat niet reparabel is." Hoekstra maande het kabinet niet te proberen tijd te kopen met een beperkte wijziging van de plannen. "Dat wordt een herhaling van de ellende."

Ook D66 uitte een reeks bezwaren. "Bezorgdheid is de hoofdtoon bij mijn fractie", verklaarde senator Joris Backer. "Ik kan me geen wetsvoorstel herinneren dat zo kritisch is ontvangen." D66 heeft er bezwaar tegen dat de plannen primair zijn bedoeld om op korte termijn geld op te leveren, en niet voortkomen uit een visie op de toekomst van het pensioenstelsel.

ChristenUnie-senator Peter Ester zei 'grote zorgen' te hebben. "Mijn vrees is dat de jongeren van nu geen volwaardig pensioen zullen opbouwen, ook al wordt er langer doorgewerkt. Het kabinet wil nu flink cashen, maar de jongeren zullen daar op de lange termijn de dupe van worden."

Het debat is spannend voor het kabinet omdat er in de senaat vooralsnog geen meerderheid is voor de pensioenplannen. In de Tweede Kamer stemden alleen de coalitiepartijen VVD en PvdA voor. In de Eerste Kamer hebben deze twee partijen samen echter geen meerderheid.

De plannen houden in dat de belastingvrije pensioenopbouw wordt verlaagd van 2,25 naar 1,75 procent. Volgens het kabinet is dat mogelijk doordat mensen later met pensioen gaan. De tegenstanders stellen echter dat jongeren straks een lager pensioen krijgen. Ook betwijfelen ze of de pensioenfondsen de premies wel zullen verlagen, zoals het kabinet stelt.

De plannen zijn belangrijk voor het kabinet, omdat ze op korte termijn een kleine drie miljard euro aan extra belastinginkomsten moeten opleveren. Het debat gaat kort na 13.30 uur verder.