Nog geen begrotingsakkoord

static

De coalitie en oppositiepartijen zijn het nog niet eens kunnen worden over de steun aan de begroting voor volgend jaar. Dat bleek maandagnacht na urenlang overleg op het ministerie van Financiën. De onderhandelingen worden dinsdag voortgezet.

De hoofdrolspelers hielden zich na afloop van het overleg op de vlakte over de geboekte vooruitgang. Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft het gesprek 'wat meer duidelijkheid over de kaders' opgeleverd. Voor het overleg sprak Pechtold nog van een 'cruciaal overleg' en riep hij het kabinet op om te kiezen. "Er zijn een aantal duidelijke bewegingen. Dat zal morgen verder moeten worden uitgewerkt", zei hij daar na afloop over.

Volgens Pechtold is er ook nog steeds een deal mogelijk. Anders wordt er niet verder gepraat, zei hij.

Bram van Ojik (GroenLinks) wilde eveneens weinig kwijt. Op een aantal punten heeft hij meer duidelijkheid gekregen, zei hij. "Maar dat is nog niet helemaal af dat gesprek, dus dat gaat morgen door." Van Ojik wil ook verder praten. "Want wij zijn op zoek naar die duidelijkheid."

De fractieleiders van D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP zaten sinds 22.00 uur aan tafel met de fractieleider van de coalitiepartijen. Ook premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waren daarbij aanwezig. Even na 02.00 uur waren de partijen klaar met praten.

Halbe Zijlstra (VVD) zei na afloop dat er 'stappen zijn gezet rond de kaders'. "Morgen gaan we vervolgstappen zetten. Dat gaan we doen tot we eruit zijn." Zijlstra zei dat hij nog steeds 'goede hoop heeft' dat het gaat lukken. "Ik merk dat alle partijen er constructief in zitten."

Ook Diederik Samsom (PvdA) was optimistisch. "Ik zie nog steeds perspectief. Er is goed gesproken. Morgen gaan we verder." Inhoudelijk wilde hij geen mededelingen doen. "Er is inhoudelijk veel besproken, er zijn goede stappen gezet." Dat het lang duurt, vindt hij begrijpelijk. "Er zijn veel partijen aan tafel, we geven elkaar ruim de tijd om alle punten op tafel te leggen en om daar nog even over door te praten."