Christopher Lee krijgt Britse oeuvreprijs

dekatophetspek

Christopher Lee krijgt de Fellowship Award van het British Film Institute. Het is de hoogste onderscheiding die de organisatie uitdeelt, voor de uitzonderlijke bijdrage die een acteur of filmmaker aan de cinematografie heeft geleverd. De 91-jarige Lee maakte in 1947 zijn acteerdebuut op de Britse televisie.

Lees bekendste rollen zijn die van Bondschurk Francisco Scaramanga in The Man with the Golden Gun, de duistere jedi Count Dooku in de laatste Star Wars-trilogie en tovenaar Saruman in The Lord of the Rings, een rol die hij weer speelt in de drie Hobbit-films.

Daarnaast heeft Lee een lange geschiedenis als acteur in horrorfilms van Hammer Film Productions, zoals The Curse of Frankenstein, Dracula en The Mummy. Ook speelde hij in films over Sherlock Holmes, zoals The Hound of the Baskervilles en de Duitse productie Sherlock Holmes und das Halsband des Todes.

"De BFI Fellowship wordt uitgereikt aan filmmakers die op het toppunt van hun carrière zijn", zegt festivaldirecteur Amanda Nevill. "Het is werkelijk een groots moment om Christopher Lee te mogen eren voor zijn enorme bijdrage aan film tijdens een festival dat staat voor kwaliteit."

Burgemeester van Londen Boris Johnson noemde de carrière van Lee iconisch. De Britse hoofdstad heeft een van de grootste filmindustrieën ter wereld. Het London Film Festival wordt dit jaar voor de 57e keer georganiseerd, en vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 20 oktober. Lee ontvangt zijn onderscheiding op 19 oktober.


Christopher Lee krijgt Britse oeuvreprijs (Foto: Novum)