'NSA nam ook Tor op de korrel'

static

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft herhaaldelijk geprobeerd het netwerk Tor te kraken dat door internetters gebruikt wordt om hun anonimiteit op het net te waarborgen. De ontwikkeling van de software voor Tor wordt opmerkelijk genoeg overwegend door de Amerikaanse overheid gefinancierd. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van door klokkenluider Edward Snowden gelekte geheime documenten.

De NSA heeft diverse malen met succes weten in te breken in Tor en achterhaalde daarmee de identiteit van internetters. Vervolgens werd die informatie gebruikt om kwetsbare software op hun computers aan te vallen. In sommige gevallen werd via Tor de webbrowser Firefox gebruikt om volledige controle te krijgen over iemands computer, inclusief toegang tot zijn of haar bestanden, toetsaanslagen en online activiteiten.

Tor moet juist voorkomen dat internetverkeer kan worden achterhaald. Gebruik van het netwerk en de software voor Tor - dat staat voor The onion router - is gratis. Informatie wordt via verschillende computers naar haar bestemming verstuurd, zodat de herkomst niet meer te achterhalen is.

Tor wordt volgens The Guardian gebruikt door onder anderen journalisten, activisten en campagnevoerders in de Verenigde Staten, Europa, China, Iran en Syrië. Zij willen met behulp van het netwerk hun communicatie geheimhouden en bijvoorbeeld represailles van regeringen voorkomen.