FOK!filmblik: The Punisher (1989)

dekatophetspek

Vandaag komen we in het FOK!filmblik een fijne Marvel-film uit het einde van de tachtiger jaren van de vorige eeuw tegen. Het was namelijk op 5 oktober 1989 dat de film The Punisher van Mark Goldblatt voor het eerst in de bioscoop te zien was.

The Punisher

Frank Castle (Dolph Lundgren) is een voormalig politieagent, wiens familie door een aanslag van de mafia om het leven kwam. Castle leeft sindsdien in de riolen van de stad en heeft nog maar één doel voor ogen; bloedig wraak nemen op het tuig die zijn levensvreugde wegnamen. Vermomd als The Punisher heeft hij in 5 jaar al zo'n 125 criminelen een kopje kleiner gemaakt. Als de Yakuza haar intrede doet in de stad barst de hel pas echt uit.

The Punisher 1

The Punisher was de tweede en eveneens laatste door Mark Goldblatt geregisseerde film. Goldblatt had eerder naam gemaakt met de komische horrorfilm Dead Heat. De Zweedse acteur Dolph Lundgren had zijn debuut gemaakt in de Bond-film A View to a Kill en was daarna ook te zien in onder meer Rocky IV en Red Scorpion. Zowel in Zweden als Zuid-Afrika mocht de film vanwege haar gewelddadige karakter niet vertoond worden. De criminelen vallen dan ook bij bosjes dood neer in deze heerlijke verfilming van de gelijknamige Marvel-strip.

Niet de beste vriend van The Punisher
Wat? Ben ik niet de beste vriend van The Punisher?

De Australische exploitatiefilm The Punisher is ook één van de weinige Marvel verfilmingen waarin we geen cameo zien van Stan Lee. Lee vond dat hij weinig te maken had met de totstandkoming van de superheld en wou zodoende niet aan deze film meewerken. Naast Lundgren zien we een prima cast met onder meer Louis Gossett Jr., Kim Miyori en Jeroen Krabbé. In 2004 verscheen er een prima remake van Jonathan Hensleigh, waarin we Thomas Jane de titelrol zagen vertolken. Vier jaar later kreeg deze remake een vervolg, getiteld Punisher: War Zone, waarin Ray Stevenson het stokje van Jane had overgenomen. Momenteel wordt er ook gewerkt aan een tv-serie over de belevenissen van Frank Castle, die we vanaf volgend jaar op de televisie kunnen verwachten.