D66 uitgenodigd voor overleg in Torentje

anoniem_22072019025900

D66 is woensdagavond uitgenodigd in het Torentje van premier Mark Rutte (VVD). D66-leider Alexander Pechtold spreekt daar met Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Behalve Pechtold schuift ook D66-Kamerlid en financieel specialist Wouter Koolmees aan. Het kabinet is volgens een Haagse bron bereid om niet alleen te praten over maatregelen in de begroting voor volgend jaar, maar ook over de langetermijnhervormingen die D66 wil. Het gesprek begint om 21.30 uur.

CDA en GroenLinks zijn niet uitgenodigd, melden woordvoerders van beide fracties desgevraagd.

Aanvankelijk was voor woensdagavond opnieuw overleg gepland op het ministerie van Financiën met zes oppositiepartijen tegelijk, maar dat is uitgesteld. Aan het begin van de avond kwamen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom voor overleg naar het ministerie van Dijsselbloem. Later werd ook premier Mark Rutte (VVD) gesignaleerd.

Een van de wensen van D66 is dat het sociaal akkoord met vakbonden en werkgevers wordt aangepast om de versoepeling van het ontslagrecht en de versobering van de WW te versnellen. Rutte zei vorige week tijdens de algemene beschouwingen bereid te zijn om het akkoord aan te passen, maar niet om het op te blazen. De handtekeningen van de sociale partners moeten eronder blijven staan.

Het kabinet onderhandelt met de oppositie om steun te krijgen in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen VVD en PvdA acht zetels te kort komen voor een meerderheid. D66 heeft vijf zetels in de senaat, dus aan een deal met alleen D66 heeft het kabinet niet genoeg.