Broers Fortuyn: Van der G. nog steeds gevaarlijk

anoniem_22072019025900

Familieleden van Pim Fortuyn vinden de mogelijkheid dat Volkert van der G. met proefverlof zou gaan gevaarlijk. "Hij is niet alleen een gevaar voor zijn directe omgeving, maar voor de hele samenleving", zei de broer van de vermoorde politicus Simon Fortuyn woensdagavond in het televisieprogramma RTL Boulevard. "Na twaalf jaar buiten staan, dat vind ik echt absurd", aldus neef Edwin Fortuyn.

Volgens Simon is de kans dat Van der G. in herhaling valt groot. "Hij doet het morgen zo weer", zegt de jongste broer van de vermoorde Fortuyn. Van der G. schoot Fortuyn in 2002 neer, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Het is gewoon een heel koud, kil persoon", vult Edwin Fortuyn aan. "Alles wat ik hem vroeg, heeft hij afgewezen."

"Teeven en Rutte zouden consequent moeten zijn", vindt Simon Fortuyn. "Ze hebben allebei in hun politieke strijd geroepen dat het niet zou gebeuren."

Misdaadjournalist Peter R. de Vries vindt ondertussen dat politiek Den Haag zich niet met de zaak moet bemoeien. "De rechter heeft gesproken."

Marten Fortuyn liet eerder woensdag over het mogelijke proefverlof van de moordenaar van zijn broer weten dat de rechtspraak laat zien 'met de rug naar de samenleving' te staan. "Dit gaat enorm veel maatschappelijke onrust veroorzaken.

De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming oordeelde woensdag dat Volkert van der G. op proefverlof mag. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet daarop weten een nieuw besluit te nemen over het proefverlof.