Inheemse bevolking Brazilië strijdt voor land

Redactie

Inheemse inwoners van Brazilië hebben dinsdag kampementen ingericht, wegen geblokkeerd en marsen georganiseerd om erkenning van hun grondgebied te eisen. Hun campagne, die een week duurt, vindt in steden in het hele land plaats. In Brasilia kwamen honderden mensen bijeen in de ministeriële wijk van de stad.

De inheemse bevolking is boos vanwege een mogelijke wijziging van de grondwet waardoor de grenzen van hun grondgebied kunnen worden aanpast en landbouwbedrijven zeggenschap kunnen krijgen over de grond. De inheemse bevolking vreest dat het initiatief een poging is om de overheidsorganisatie voor de inheemse bevolking te verzwakken, die nu verantwoordelijk is voor de afbakening van de grenzen.

"In deze week van strijd en mobilisatie zijn we hier naartoe gekomen om te zeggen dat we niet met onze armen over elkaar gaan zitten om toe te kijken hoe ons grondgebied wordt bezet, onze rivieren worden vervuild en onze huizen worden binnengevallen", zei Sonia Guajajara, voorzitter van een belangenorganisatie voor de inheemse bevolking van Brazilië. Ze verzekerde dat de gemeenschappen bereid zijn met president Dilma Rousseff en congresleden over hun standpunten te praten, maar ze waarschuwde dat als er niets wordt gedaan om hun grondgebied af te bakenen, ze 'klaar zijn voor een oorlog' tegen degenen die van plan zijn de grond van hun voorouders binnen te vallen. "De inheemse volkeren zijn verenigd ter verdediging van de grondwet, die ons recht op land erkent en die vandaag de dag de grootste aanval heeft te verduren sinds zijn inwerkingtreding 25 jaar geleden", zei Guajajara, met een verentooi op haar hoofd en haar gezicht beschilderd met zwartrode figuren.

De strijd om land is de laatste tijd verhevigd. Volgens een katholieke groep heeft de inheemse bevolking in 2012 meer geweld te verduren gekregen dan in eerdere jaren en werden er 54 mensen vermoord, veelal vanwege conflicten over land. In 2012 nam het aantal moorden, doodsbedreigingen en mishandelingen van leden van de inheemse bevolking schrikbarend toe, aldus de Inheemse Missionarisraad, verbonden aan de rooms-katholieke kerk. Vorig jaar werden slechts zeven inheemse grondgebieden erkend en afgebakend, terwijl 293 nog bestudeerd worden en 339 geen enkele aandacht hebben gekregen.

De prominente inheemse leider Raoni Metukitre benadrukte dat de autochtone volkeren een dialoog met de regering willen over de bedreigingen waarmee ze in het congres te maken krijgen om zo meer geweld tussen blanke en inheemse mensen te voorkomen. "De regering moet de inheemse volkeren steunen, onze cultuur en ons grondgebied. Als dat gebeurt, kunnen blanke en inheemse mensen in vrede samenleven. We kunnen niet langer samenleven met geweld tussen ons, we maken deel uit van hetzelfde land, Brazilië."