Partijgenoten vallen Berlusconi af

Redactie

Sommige partijgenoten van Silvio Berlusconi hebben zich gekeerd tegen diens pogingen om de broze coalitie van de Italiaanse premier Enrico Letta ten val te brengen. Berlusconi eiste zaterdag dat vijf ministers van zijn PdL-partij uit de regering stapten, om solidariteit jegens hem te tonen met het oog op een naderende stemming in de Senaat om hem zijn zetel te ontnemen na zijn veroordeling wegens belastingfraude. De ministers gaven gevolg aan de eis, maar sommigen met tegenzin.

Zeker vier van hen hebben inmiddels aangegeven dat zij overwegen Letta in het parlement te steunen. Ook Berlusconi's politieke erfgenaam, minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano, zou zich zorgen maken over de politieke repercussies, als de PdL de regering midden in een recessie ten val brengt, louter om Berlusconi in diens persoonlijke verwikkelingen met het gerecht te beschermen.

Ook de aankondiging van verschillende senatoren van de partij van Berlusconi om op te stappen als een commissie later deze week besluit hem zijn zetel te ontnemen kan bij sommige partijgenoten geen goedkeuring vinden. De pas afgetreden minister voor hervormingen Gaetano Quigliarello, zei daar fel tegen gekant te zijn. In een interview met een van de televisiezenders van Berlusconi maande hij zijn partijgenoten 'het risico te vermijden van een crisis die het land opblaast en door onze kiezers niet begrepen wordt'. Hij zei dat het 'dwaasheid' zou zijn om de regering-Letta ten val te brengen.

Een gesprek tussen Berlusconi en zijn voornaamste parlementsleden bood geen uitweg, zei Fabrizio Cicchitto, een van de deelnemers. "Ik vroeg om een debat, maar dit werd beleefd afgeslagen." Deelnemers verklaarden dat alleen Berlusconi het woord voerde. Hij zou Letta 'nog zeven dagen' willen geven, ofwel net genoeg om een stabiliteitswet aan te nemen, een voorgenomen btw-verhoging af te blazen en een onroerendgoedbelasting af te schaffen. Maar Cicchitto gaf aan dat de tactiek die Berlusconi heeft gevolgd hem nu geen ruimte meer laat. 'Of wij bevriezen het aftreden van de ministers, waarmee wij de reden voor een vertrouwensstemming wegnemen, of de partij moet voor Letta stemmen', om de regering in het zadel te houden om de belastingverlaging te kunnen doorvoeren, zei hij.

Mocht de regering-Letta vallen, dan is president Giorgio Napolitano pas in het uiterste geval genegen het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Dit betekent dat er nog weken voorbij kunnen gaan terwijl de president bekijkt of er een andere coalitie kan worden gesmeed, mogelijk met politici die het kamp van Berlusconi verlaten. Dit geeft de regering genoeg tijd om half oktober een belangrijke begrotingswet door te voeren. Die wet is nodig om het budget binnen de door de EU aangegeven grenzen te brengen en sancties uit Brussel te vermijden.

Het bureau van Letta liet weten dat de premier maandagmiddag een telefoontje uit Duitsland had gehad van bondskanselier Angela Merkel. Zij had hem 'politieke stabiliteit voor Italië en continuïteit in het werk van de regering' toegewenst.