Landsbanki vraagt om uitstel betaling schulden

Redactie

Het IJslandse Landsbanki heeft meer tijd nodig om zijn schulden aan de Nederlandse en Britse regering te voldoen. Dat schrijft de genationaliseerde bank, die eigenaar was van de inmiddels failliete internetspaarbank Icesave, maandag op haar website. Landsbanki heeft de schuldeisers om 'gunstiger termijnen voor terugbetaling' gevraagd.

Landsbanki is al langere tijd in overleg met de schuldeisers van dochter Icesave. Eerder maandag stelde de bank in The Guardian dat zij failliet zou gaan als ze gedwongen werd om vast te houden aan eerder gemaakte betaalafspraken. Bovendien zou het aflossen de IJslandse economie minder stabiel maken.

De bank uit Reykjavik werd in 2008 genationaliseerd toen de gehele bankensector in IJsland door de crisis onder toezicht werd geplaatst. Twee jaar eerder ging Landsbanki nog naar de Britse en Nederlandse markt om kapitaal aan te trekken. Ruim honderdduizend Nederlanders parkeerden hun geld bij Icesave, waaronder enkele gemeentes. Samen hadden zij 1,6 miljard euro ingelegd.