Eén nacht onderdak voor asielzoekers Vluchtflat

Redactie

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die maandag de zogeheten vluchtflat in Amsterdam uitmoesten, hebben heel eventjes nieuw onderdak gevonden. De ruim 150 vreemdelingen kunnen een nacht terecht in het gebouw van de voormalige filmacademie aan de Overtoom in de hoofdstad, zo hebben ze via een woordvoerder laten weten.

De groep verliet maandagmiddag de flat aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West, waar ze sinds mei hadden gezeten. Eerder was al met woningcorporatie De Key afgesproken dat ze voor dinsdag moesten vertrekken. Maandagavond togen ze richting Overtoom, naar de vroegere filmacademie OT301. De overnachting in het voormalige kraakpand is geregeld via de Amsterdamse kraakbeweging.

Dinsdagmiddag om 14.00 uur moet de groep het pand echter weer hebben verlaten. Waar ze dan naartoe gaan is onduidelijk. "We hopen in een van de kerken", aldus de zegsvrouw. Tot begin april zat de groep in de St. Jozefkerk; de zogeheten Vluchtkerk. Tot de winter daarvoor verbleven ze in een tentenkamp aan de Notweg.

Ook staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft de groep opvang aangeboden. Maar dat is in het asielcomplex te Ter Apel, in de volksmond het uitzet- of deportatiecentrum. Ze moeten dan wel aan hun terugkeer naar het land van herkomst meewerken. Maar daar heeft de groep zoals te verwachten weinig trek in. Bovendien stelt een aantal van hen dat ze niet terug kunnen omdat het ofwel te gevaarlijk is, of omdat het land niet aan hun repatriëring wil meewerken. De Nederlandse politiek weet zich ondertussen, zo blijkt, al geruime tijd geen raad met deze groep.


Item van AT5 over het vertrek uit de Vluchtflat