Benno L. houdt zich niet aan afspraken reclassering

MarcusViridis

De veroordeelde ontuchtpleger Benno L. houdt zich niet aan de afspraken van de reclassering. Het Openbaar Ministerie gaat daarom op korte termijn praten met L. en zijn advocaat. De zwemleraar kwam in juni voorwaardelijk vrij. Waarom L. precies op het matje wordt geroepen wil het OM niet zeggen.

Volgens L.'s advocaat Pieter van der Kruijs is het probleem dat hij zonder toestemming solliciteert. Daarbij zou hij pas laat in de gesprekken melden dat hij onder toezicht staat. "Hij wil natuurlijk wel een kans maken." De advocaat laat verder weten dat Benno L. zich 'alleen oriënteert' op zijn kansen op de arbeidsmarkt. "Maar reclassering wil dat hij ieder gesprek vooraf meldt."

Het contact tussen de reclassering en L. verloopt allesbehalve soepel. "Benno heeft het gevoel dat hij gekneveld wordt", vertelt zijn advocaat. "Hij vindt de reclassering heel streng in de oriëntatie en denkt daar zelf anders over."

Dat L. zich moet houden aan de aanwijzingen van de reclassering was een van de voorwaarden van zijn vrijlating. Ook kreeg hij een gebiedsverbod en mocht hij op geen enkele manier contact opnemen met zijn slachtoffers. Als de zestiger deze voorwaarden schendt, kan hij weer worden vastgezet om het resterende deel van zijn straf uit te zitten.

Tot vrijdag woonde L. nog in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Ook daar kreeg L. te horen dat hij zich niet aan de regels hield. "Hij is daaruit gezet", vertelt zijn advocaat. "Hij kreeg vrijdagmiddag te horen dat hij zaterdag weg moest." Momenteel heeft L. tijdelijk onderdak en is hij hard op zoek naar een nieuw onderkomen.

De zwemleraar werd in 2010 schuldig bevonden aan het aanranden van talloze minderjarige, vaak gehandicapte meisjes. In hoger beroep werd hij in 2011 veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. In juni had hij daar, inclusief voorarrest, twee derde van uitgezeten.