Nauwelijks minder koeien in de wei

Redactie

Melkkoeien hebben vorig jaar nauwelijks minder in de wei gestaan dan een jaar eerder. Zo'n zeventig procent van de melkkoeien liep in de wei, net als in 2011. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2001 liep nog negentig procent van de melkkoeien in de wei.

Tussen 2001 en 2011 daalde dit aandeel bijna jaarlijks met enkele procenten. Van de koeien die de wei in mochten, bleef 24 procent dag en nacht buiten in het weideseizoen. Dat loopt van mei tot en met september. Het merendeel van de melkkoeien kwam alleen overdag buiten in het weideseizoen.

Vooral grote bedrijven hielden vorig jaar hun melkkoeien op stal. Op bedrijven met 160 melkkoeien of meer kwam gemiddeld 44 procent van deze dieren in de wei. Bij de kleinste melkveehouders met veertig melkkoeien of minder liep gemiddeld 92 procent in de wei.

Of koeien de wei in mochten hing niet alleen af van de bedrijfsgrootte. Onder meer de bedrijfsvoering en de beschikbaarheid van ruimte direct bij het bedrijf speelden ook een rol. Over het algemeen liepen de koeien in het westen en het midden van het land vaak in de wei. Daar is relatief veel grasland beschikbaar. In akkerbouwgebieden en gebieden met veel intensieve veehouderij, zoals Noord-Brabant, zijn minder weides en kwamen koeien minder buiten.