Gamewereld volgend jaar tastbaar

Oscar.

Gamers kunnen vanaf volgend jaar objecten in virtuele werelden voelen. Het Amerikaanse techbedrijf Intellect Motion is een inzamelingsactie gestart om deze speciale computerbesturing te maken. Naast de zogeheten haptische feedback kunnen games en interfaces via de iMotion met bewegingen bestuurd worden.

Door gebruik te maken van twee controllers, een voor elke hand, kunnen gebruikers met handbewegingen rondlopen en met handelingen uitvoeren. Vier sensoren in de handpalm zorgen ervoor dat gamers de virtuele wereld kunnen voelen. Om de iMotion te laten werken, zijn een webcam en een bluetooth-verbinding vereist.

Intellect Motion is niet het eerste bedrijf dat zich waagt aan bewegingsgevoelige besturingen. Zeven jaar geleden kwam Nintendo met de Nintendo Wii, waarbij bewegingen werden geregistreerd door sensoren in de controller. De Kinect-camera van Microsoft registreert bewegingen met diepte, terwijl Sony de eigenschappen van de Wii en Kinect combineert in de PlayStation Move.

De iMotion combineert eigenschappen van alle bestaande bewegingsbesturingen, maar maakt bijvoorbeeld gebruik van meerdere lichtpunten zodat de positie van de controller beter bepaald kan worden. Daarnaast is de haptische feedback uniek in de game-industrie.

Intellect Motion denkt zeker honderdduizend dollar nodig te hebben om het project te kunnen bekostigen.


Gamewereld volgend jaar tastbaar