Van der Laan kan vluchtflatbewoners niet helpen

Redactie

Een gesprek tussen de groep uitgeprocedeerde asielzoekers uit de zogenoemde vluchtflat en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft maandag niets opgeleverd. De ruim 150 bewoners staan maandagavond allemaal op straat en hebben nog geen idee waar ze heen moeten.

Een woordvoerder van Van der Laan benadrukt dat niemand op straat hoeft te slapen. "Staatssecretaris Teeven heeft de groep een aanbod gedaan voor opvang in Ter Apel. De bewoners kunnen zich daarvoor vandaag inschrijven. Vervoer wordt geregeld", stelt ze in een verklaring.

De vluchtflatgangers willen daar echter geen gebruik van maken. Toch heeft de groep de gemeente om bedenktijd gevraagd, laat een woordvoerder van de groep weten. Amsterdam zegt echter geen nieuwe opvangplaats voor de asielzoekers te zoeken.

De groep probeert komende dagen bij hulporganisaties onderdak te vinden. Als dat niet lukt, zullen ze buiten moeten slapen. De asielzoekers zijn inmiddels druk bezig hun spullen in te pakken.

Met de asielzoekers was eerder afgesproken dat ze voor dinsdag het kantoorpand aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West uit moeten. Ze verbleven daar sinds eind mei. Eerder zaten de asielzoekers, die naar eigen zeggen niet naar hun thuisland terug kunnen, in een tentenkamp aan de Notweg en in de zogenoemde vluchtkerk.