Hoofddoek verplicht op Britse school

MarcusViridis

Leerlingen van de Tauheedul Islam Girls' High School te Blackburn, Engeland, zijn verplicht om zowel in als buiten het schoolgebouw een hoofddoekje te dragen. De moslima’s van de 800 leerlingen tellende school waren al verplicht om lange paarse tunieken over hun kleding te dragen  Dit om te voorkomen dat een stukje huid zichtbaar zou zijn. De school heeft verder bedacht dat leerlingen minsten een keer per week de heilige Koran moeten reciteren en geen schoolspullen (pennen, schriften, agenda’s) mogen gebruiken waarop niet-islamistische afbeeldingen te zien zijn. De jongedames mogen zich dus niet verlekkeren aan Harry Styles of een ander pubericoon.

De particuliere islamitische school is van plan om nog 12 filialen te openen in Groot-Brittannië. Drie daarvan hebben inmiddels toestemming gekregen de deuren open te gooien, ondanks adviezen van expert terrorismebestrijdingsexpert Haris Rafiq. "Het is een beangstigende gedachte dat jonge Britse moslima’s op deze manier nooit kunnen integreren in de maatschappij. Ze leven in isolatie en komen nooit in contact met mensen buiten hun gemeenschap."

Premier David Cameron heeft al laten weten dat de regering initiatieven die gezichtsbedekkende kleding ontmoedigt zou moeten ondersteunen. Op de school wandelt inmiddels tien procent van de leerlingen met een niqaab, slechts de ogen zijn zichtbaar. Volgens de premier is het lastig om les te geven wanneer je de leerlingen niet kan aankijken en zien hoe de reacties zijn op het lesmateriaal.

"Het is een vrij land en ik vind dat een vrij land vrije en onafhankelijke instituten zou moeten hebben. Maar als het nodig is om bepaalde initiatieven te ondersteunen, dan doe ik dat graag", aldus Cameron.