Kees Boot kan wel janken bij slechte recensies

Redactie

Kees Boot vindt het vreselijk als hij een slechte recensie leest over een film waarin hij speelt. "Zoals vandaag in de Telegraaf", zei Boot woensdagavond op het Nederlands Film Festival, waar Hoe Duur Was de Suiker de openingsfilm was. "Ik kon wel janken." Het slavernijdrama, waarin Boot een Nederlandse plantage-eigenaar speelt, werd in de krant neergesabeld.

"Je hoopt natuurlijk altijd als je iets maakt dat iedereen het prachtig vindt", legt Boot uit. "Dat kan niet, het is een utopie. Maar dat de kritiek zo hard was, ik schrok er echt van. Vooral ook omdat ik echt in deze film geloof."

Hoe Duur Was de Suiker van Jean van de Velde vertelt over twee halfzusjes, een blank en een halfzwart, in het Suriname van de achttiende eeuw. De film, met Gaite Jansen en Yootha Wong-Loi-Sing in de hoofdrollen, kreeg tot nu toe nogal gemengde reacties.

"Als ik de film zie, word ik enorm trots", vertelt Boot. "Ik zie dan een scène waarin Gaite fantastisch staat te acteren. Maar dan lees ik de Telegraaf, waarin staat de ze houterig acteert, en dan denk ik: we hebben twee verschillende dingen gezien. Ik snap het echt niet."

De 43-jarige Boot, die momenteel te zien is in de serie Expeditie Robinson en binnenkort in Overspel 2, denkt niet dat de lauwe reacties komen doordat iedereen is overvoerd met het thema slavernij.

"Volgens mij weet bijna niemand iets van het slavernijverleden van Nederland", zegt Boot. "Waarom is daar een heel grote Chinese invloed, en een Javaanse? Dus er is volgens mij geen vermoeidheid. Misschien verwachten mensen eerder een soort Django Unchained. Flitsende, beukende actie. Dat is deze film niet, sorry."

Hoe Duur Was de Suiker draait vanaf donderdag in de reguliere bioscopen.


Kees Boot kan wel janken bij slechte recensies (Foto: Novum)