Cookson nieuwe UCI-voorzitter

Peterselieman

Brian Cookson mag zich vanaf vandaag voor de komende vier jaar de nieuwe voorzitter van wielerunie UCI noemen. De Brit versloeg in Florence tijdens een zeer chaotisch verlopen vergadering zijn enige tegenstrever Pat McQuaid die het ambt sinds 2005 bekleedde.

Al ver voor de vergadering werd de kandidatuur van McQuaid betwist. De Ier werd niet door zijn eigen land of Zwitserland, waar het UCI zetelt, voorgedragen, maar door Thailand en Marokko. Een reglementswijziging om dit mogelijk te maken haalde het niet, maar desondanks nam McQuaid het in de verkiezing op tegen Cookson die met 24 tegen 18 stemmen een duidelijke meerderheid haalde.

Cookson deed ervaring op als bestuurder bij de Britse wielerbond, waarvan hij al zeventien jaar voorzitter is. Sinds 2009 maakt hij ook deel uit van het UCI-directiecomité. De Brit had onder meer de steun van de Europese wielerlanden, die in totaal veertien stemmen vertegenwoordigden. Ook Australië en de Verenigde Staten kozen zijn zijde.

Cookson stelde in zijn eerste speech af te willen rekenen met het dopingverleden dat het wielrennen in de laatste jaren overschaduwd heeft. Zo wil hij een onderzoek naar de rol die de UCI in het hele verhaal speelde en het controleren van wielrenners uitbesteden. "Mijn eerste doelstelling is om het anti-dopingbeleid van de UCI volledig onafhankelijk te maken."