Chaos bij verkiezing nieuwe UCI-voorzitter

Peterselieman

De verkiezing van de nieuwe voorzitter van de UCI wordt flink vertraagd door voorgestelde regelwijzigingen die op het laatste moment zijn ingediend. "Nu stemmen of we gaan stemmen of we vandaag wel of niet gaan stemmen over aanpassing van de stemprocedure van de verkiezingen", zei KNWU-preses Marcel Wintels veelbetekenend op Twitter.

Er bestaat onduidelijkheid over de geldigheid van de nominatie van de huidige voorzitter Pat McQuaid, die tevergeefs aanklopte bij de Ierse en de Zwitserse wielerbond om zich voor te laten dragen. De Ier hoopte zich door een gezamenlijke voordracht van wielerdwergen Marokko en Thailand alsnog in de strijd te kunnen mengen.

Een stemming of over een regelwijziging zou worden gestemd die dat mogelijk moest maken eindigde echter onbeslist, met zowel 21 stemmen voor als tegen. McQuaid hield vervolgens vol dat hij kandidaat is. Zijn enige uitdager is de Brit Brian Cookson, die zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan omkoping.

Pieter Zevenbergen, preses van de ethische commissie van de UCI, maakte vlak voor het congres in het Palazzo Vecchio in Florence bekend dat Cookson de Griekse wielerbond met 25.000 euro zou hebben proberen om te kopen, meldde de NOS vrijdag. Diverse bonden eisten daarop een onderzoek.

"De ethische commissie lang aan het woord over allerhande beschuldigingen die zijn gedaan. Onhelder. Vreselijk. Alleen verliezers", liet Wintels daarover weten.

De stemprocedure lijkt sowieso niet heel zorgvuldig te verlopen. "Bij de eerste stemming zat ik achter iemand die zijn hand twee keer opstak", meldt Luuc Eisenga, voorzitter van de AIGCP, de belangenvereniging van wielerploegen. "Een keer voor en een keer tegen."