'China achter cyberaanval op Belgische regering'

Redactie

China zit achter het hacken van de computer van de Belgische premier Elio Di Rupo en het ministerie van buitenlandse zaken. "Alle sporen van de hackers leiden naar China", beweren regeringsbronnen vrijdag in Belgische media.

Begin deze week bleek dat enkele maanden geleden malware was aangetroffen op de netwerken van het kabinet van premier Di Rupo en het ministerie van buitenlandse zaken. Het is niet bekend of gevoelige informatie is gestolen, maar dat wordt wel waarschijnlijk geacht.

Volgens een medewerker van de premier is het probleem inmiddels opgelost en zijn de veiligheidsmaatregelen op het netwerk versterkt.

De Belgische staatsveiligheidsdienst meldde onlangs in haar jaarverslag de Chinese activiteiten nauwgezet te volgen. Chinese spionnen zouden vooral belangstelling hebben voor economische informatie en politieke en militaire ontwikkelingen vanuit internationale instellingen in België.

Als zetel van de EU-instellingen en de NAVO is België een interessant doelwit voor spionage, terwijl de cyberveiligheid er volgens experts onder de maat is. Onlangs nog werd het Belgische telecombedrijf Belgacom gehackt, naar verluidt door Britse inlichtingendiensten.