[WK] Van Dijk: "Ging alleen maar voor goud"

Frank (franklop)

Vooraf gold ze al als de topfavoriet bij de tijdrit voor vrouwen, maar Ellen van Dijk moest het toch maar waarmaken. Na afloop van haar gouden race was haar grote glimlach niet van haar gezicht af te slaan. "Ik heb hier zolang naar toegeleefd en dat ik het dan afmaak, geeft mij zo'n geweldig gevoel", vertelde ze aan Novum Nieuws.

Vorig jaar werd Van Dijk vijfde bij de tijdrit op het WK. "Toen wist ik al dat ik hier een grote kans had om goud te pakken. Dit parcours ligt mij heel erg en er zijn een paar goede tijdrijdsters gestopt." Het was voor het eerst dat Van Dijk door de buitenwacht werd gezien als topfavoriete. Ze legde zichzelf ook heel veel druk op. "Ik werd elke dag wakker met de gedachte: '24 september moet het gebeuren'. Ik heb zo vaak het filmpje van het parcours gezien. Dat kon ik op een gegeven moment wel dromen."

Het ging Van Dijk in Florence alleen maar om de gouden plak. "Met een tweede plek was ik echt niet blij geweest. Ik ging alleen maar voor goud."

Ondanks haar minutieuze voorbereiding, had ze vooraf de nodige spanning en twijfels. "Ik werd vanmorgen zenuwachtig wakker. Voorafgaand aan de tijdrit ging ik aan de meest kleine dingen twijfelen. Om dan tot rust te komen, bel ik mijn trainer en mijn broer."

Ook onderweg waren haar twijfels nog niet weg. "Ik ben altijd heel erg kritisch op mezelf. Ik heb niet het gevoel gehad dat ik mijn beste race ooit heb gereden. Het ging niet vanzelf."

Na de WK ploegentijdrit, waar zij zondag met Specialized - Lululemon goud won, liet Van Dijk de champagne staan. "De champagne staat koud, dus waarschijnlijk is er vanavond wel een bescheiden feestje. Maar zaterdag moeten we ook nog met z'n allen aan de bak. Daarna wordt het echt tijd voor een goed feestje."