[WK] Van Dijk wereldkampioene tijdrijden

heywoodu

Ellen van Dijk is de nieuwe wereldkampioene tijdrijden. Op het ruim 22 kilometer lange parkoers was de 26-jarige renster van Specialized-lululemon veruit de beste.

De eerste serieuze tijd werd al vroeg neergezet door de Deense Annika Langvad, die de afgelopen twee jaar bij het mountainbiken nog wereldkampioene op de marathon werd. Ruim twintig rensters later kwam er eindelijk iemand over de streep die sneller was dan de Deense, namelijk Trixi Worrack uit Duitsland, niet veel later gevolgd door de Amerikaanse Carmen Small.

Topfavoriete Van Dijk begon furieus aan haar rit tegen de klok, al bij het eerste meetpunt was ze ruim twintig seconden sneller dan de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen. Van Dijk, die eerder dit seizoen al vier van haar zes internationale tijdritten wist te winnen, bleek tot het einde ongenaakbaar. Achter haar ging de strijd om de overige medailles tussen Villumsen en de Amerikaanse vrouwen Evelyn Stephens en Small.

Uiteindelijk bleek de tijd van Small vijf hondersten te snel voor Stephens, naast landgenote ook ploeggenote van Small. Net als de Amerikaanse vrouwen maakte ook Van Dijk twee dagen eerder deel uit van Specialized-lululemon, winnaressen van de ploegentijdrit. Het zilver was voor Villumsen, waarmee de geboren Deense voor de vierde maal op rij het WK-podium wist te halen, maar opnieuw naast het goud greep. Zij moest 24 seconden toegeven op Van Dijk, vier seconden minder dan Small.

Van Dijk aan de start bij het NK in Winsum (Foto: Pro Shots)

Van Dijk aan de start van het NK in Winsum (Foto: Pro Shots)