D66: snel hervormen is minder bezuinigen

Redactie

D66 eist een forse aanpassing van het kabinetsbeleid in ruil voor steun aan de plannen in de Eerste Kamer. Dat zei fractieleider Alexander Pechtold dinsdag tijdens de presentatie van de tegenbegroting van zijn partij.

Pechtold riep het kabinet op om de plannen van zijn partij serieus te nemen. "Het is niet alleen even bij D66 kijken van: goh, dat hebben ze leuk bedacht, dat nemen we over en de rest laten we liggen." Het gaat om de samenhang van de plannen die moeten leiden tot 'minder belasting, meer werk en beter onderwijs', zoals D66 voorstaat.

Het kabinet moet ook verder kijken dan het komende regeringsjaar. "Het is nu niet een kwestie van: hoe halen we de kerst. Het kabinet zal, nu het een jaar zit, echt voor de totale kabinetsperiode moeten kijken: hoe gaan we die steun wel of niet vergaren?" Dat betekent dat het kabinet het over een andere boeg moet gooien. "Er zal een forse aanpassing van het kabinetsbeleid moeten komen."

D66 wil volgend jaar geen zes, maar vier miljard euro bezuinigen. Dat is twee miljard minder dan Brussel voorschrijft. Pechtold denkt hier toch mee weg te komen. Eurocommissaris Olli Rehn vindt het vooral belangrijk dat structureel zes miljard wordt bezuinigd en dat doet D66 op termijn wel. "Wij hebben de overtuiging dat we het met dit pakket redden", zei Pechtold. Het tekort loopt bij D66 volgend jaar op tot 3,6 procent.

Uit de tegenbegroting blijkt verder dat D66 net als het CDA volgend jaar lastenverlichting wil. In totaal gaat het om achthonderd miljoen. Deze lastenverlichting had hoger kunnen uitvallen, maar de partij kiest er ook voor om het belastingstelsel te vergroenen, wat de lastenverlichting weer dempt.

Pechtold blijft er verder bij dat onderdelen uit het sociaal akkoord versneld moeten worden uitgevoerd, zoals de hervorming van de WW. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waarschuwde er maandag nog voor om dit akkoord niet 'op te blazen', maar Pechtold heeft daar geen boodschap aan. Met de huidige instabiliteit van de Haagse politiek is uitstel niet verantwoord, aldus Pechtold.