'Burenruzie? Los het zelf maar op'

Redactie

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft de participatiesamenleving al omarmd: Nederlanders moeten bij burenruzies niet meteen naar de gemeente of politie stappen maar het probleem eerst zelf proberen op te lossen, schrijft hij dinsdag naar aanleiding van onderzoek naar een burenruzie. Gemeente en politie hebben een beperkte rol bij privéconflicten, stelt Brenninkmeijer.

Mensen kunnen de gemeente erbij halen  als een conflict te hoog oploopt. Ambtenaren moeten dan controleren of de partijen zich aan de regels houden. Ruziënde buren mogen vervolgens inspanning van de gemeente verwachten om de verstandhouding te verbeteren. De politie mag worden ingeschakeld als er sprake is van strafbare feiten, maar bij overlast of hinder heeft de sterke arm wel wat beters te doen, denkt de Ombudsman.

Brenninkmeijer komt tot zijn inzicht naar aanleiding van een ruzie in de gemeente Lansingerland. Hij oordeelt dat de toen opgetrommelde gemeente voldoende heeft gedaan. Een ruziemaakster had de ombudsman om een onderzoek gevraagd omdat ze vond dat de gemeente zich onvoldoende had ingespannen haar probleem op te lossen. Ze heeft een conflict met haar buurman, die zijn auto voor haar deur parkeert. Voor zover bekend doet hij dat nog steeds.


Burenruzie Kerkrade, VPRO 1994 (te langdradig? neem de rapversie)